VERRUIM JE WERELD MET GEBAREN!

Het eerste waar mensen aan denken bij de tekst zoals hierboven staat vermeld denken mensen meteen aan GEBARENTAAL, doch er zijn wat verschillen die ik hier even uiteenzetten wil, met de afkortingen daarbij. Dat praat een beetje makkelijker.

NGT= Nederlandse GebarenTaal, dit is de taal van doofgeborenen of zij die vóór hun 3e levensjaar doof zijn geworden (prelinguaal doven). Het is een taal met een eigen grammatica die waarschijnlijk binnenkort de verdiende erkenning krijgt.

NmG= Nederlands met Gebaren. Ter ondersteuning van de gesproken taal gebruikt men de gebaren uit de Gebarentaal.

TC= Totale Communicatie, een andere benaming dan NmG.

Bij NmG en TC komt het nonverbale erbij zoals;

  • de mimiek (gezichtsuitdrukking)
  • lichaamshouding/ beweging.
  • ook het spraakafzien (vroeger noemde men het liplezen) levert een belangrijke bijdrage voor een goede communicatie.

Nederlands met Gebaren is een manier van communiceren die doven, slechthorenden en horenden dichterbij elkaar brengt. Gewoon gesproken woorden worden, zoals de naam aangeeft, ondersteund met duidelijke gebaren.
Dit zijn gebaren uit de Gebarentaal die wij lenen. Wij moeten er daarom ook zorgvuldig mee omgaan. Ook het alfabet en de getallen tonen we met onze hand.
U kunt dit vinden op mijn website.

Voor een cursus spraakafzien (liplezen) kunt u bij de meeste logopedisten terecht via uw huisarts, KNO arts of audiologisch centrum. Maar ook bij de NVVS. Voor een cursus spraakafzien en eventueel met ondersteuning van gebaren heeft de NVVS oefengroepbegeleid(st)ers verspreid over heel Nederland. Mogelijk dus ook bij u in de buurt. Neem contact op met de NVVS commissie Totale Communicatie als u dit wilt weten. Natuurlijk kunt u zich ook tot mij wenden via een e-mailtje en u krijgt altijd een reactie : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Woont u in de provincie Noord Holland of Friesland en u wilt een Nederlands Met Gebaren cursus verzorgd hebben, laat het mij maar weten. Mogelijk kan ik iets voor u betekenen, stuur u email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Natuurlijk is dit ook mogelijk bij vele oefengroepbegeleid(st)ers van de NVVS en Welzijn Stichtingen voor doven. Zie mijn links NVVS en Welzijn Stichtingen.